Epiloog

Wat gebeurde er verder met de gevangen genomen bewoners van Bassines.

Meneer Cougnet werd veroordeeld tot 2 jaar internering in Bergen-Belsen. Aangezien hij ook Duits sprak werd hij overgeplaatst naar de verpleegafdeling van het concentratiekamp Gross Rosen. Begin 1945 naderden de Russen. Er wordt besloten het kamp te ontruimen met vrachtwagens. Twee uur rijden naar het westen en dat betekende bevrijding door de Amerikanen. Voor het vertrek kwam de Duitse arts naar meneer Cougnet en vroeg hem te blijven als tolk, zodat hij met de patiënten kon blijven praten. De Russen zouden spoedig het kamp bevrijden en dan was hij gered en bovendien kon hij een goed woordje doen voor de Duitse arts bij de Russen. Meneer Cougnet gaat hiermee akkoord en blijft. Maar dan komen er SS soldaten die zich terugtrekken voor het oprukkende Russische leger. Zij besluiten het kamp te ontruimen om alle sporen uit te wissen en de gevangenen te laten lopen naar Bergen-Belsen. De dodenmars begint. Zij, die het niet kunnen volhouden worden zonder genade doodgeschoten. Meneer Cougnet komt nooit aan in Bergen-Belsen.

Alle kinderen onder de 16 jaar worden overgebracht naar een tehuis in Linkebeek en zullen de oorlog overleven. Robert Arouete vlucht met hulp van Margot, zij duiken onder bij dappere Walen in de omgeving. De zonen van meneer Cougnet gaan naar een gevangenis en zullen na enkele maanden van beproeving worden vrijgelaten. De oudste zoon, Pierre, woog toen 30 kg. De hele familie Frenel (Frenkel) wordt gedeporteerd naar Auschwitz, slechts de twee zusjes komen terug. Philippe II (Wijckmans) treft hetzelfde lot. De niet Joodse leerlingen overkomt niets, zij keren terug naar huis.

Een verhaal apart is Kurt Pick, de bakker/econoom. Hij blijft in bed liggen en doet alsof hij ernstig ziek is. Ze geloven hem. Enkele dagen later verlaat hij Bassines en vertelt de Duitse wachtpost dat hij met spoed naar het ziekenhuis moet. Hij mag doorlopen. Zelf heeft hij over zijn ervaringen een boek geschreven.

En met de verraders?

In Méan was maar 1 brievenbus en die werd geobserveerd door het verzet. Er werd gezien dat een pro-Duitser twee brieven in de bus deed glijden. ‘sNachts werd de brievenbus gekraakt en de inhoud bekeken. De twee bewuste brieven werden er uitgehaald. Eén is geadresserd aan de Kommandantur in Huy, de ander aan de Kommandantur in Marche. Er worden namen genoemd van enkele mannen die ondergedoken zaten in Bassines. Die brieven worden meegenomen. Dit alles speelde zich af voor de razzia in Bassines. Het verzet besluit de verraders te liquideren. Ze gaan naar hun huis en treffen alleen hun twee kinderen aan. Ze wachten op de ouders die spoedig komen. Er volgt een korte rechtspraak, de uitspraak is de doodstraf. Beide ouders worden doodgeschoten, maar ook de twee kinderen. De oudste is een meisje van 13. Men heeft dit het verzet zeer kwalijk genomen.