Homepage

Een Oorlogsverhaal van Nico Hamme

Deze Website is een idee van mijn jongste dochter Rosan. Vaak sprak ik met haar over al die mensen die ons geholpen hebben de oorlog in Belgie te overleven. Ze zag mijn verzameling aan fotos, tekeningen en documentatie, luisterde naar mijn vele herinneringen die ik nog niet vergeten was. "Maak er een website van" zei ze op een dag, "je verzameling leent zich er goed voor".

Inmiddels zijn we vandaag, 19 oktober 2008, al zover gevorderd dat binnenkort de lancering is te verwachten, hopelijk op 25 oktober. Dat is de dag dat 65 jaar geleden de Feldgendarmerie de razzia hield in het kasteel.

Ik laat nu een overzicht volgen van diegenen die ons hebben geholpen en aan wie we heel veel dank zijn verschuldigd.

Ik begin met Mau Stoppelman, een vriend van mijn vader. Begin juli 1942 stelde hij mijn vader voor met zijn en ons gezin te vluchten om samen proberen Zwitserland binnen te komen. Het werd wel erg angstig in Nederland met al die oproepen voor de kampen en haast was geboden. Mijn drie jaar oudere broer was al een jaar geleden bij een razzia opgepakt en naar Mauthausen gedeporteerd. Een half jaar later ontvingen we zijn doodsbericht, vreselijk was dat!

Oom Mau zoals ik hem noemde, kende iemand die ons over de grens naar Belgie kon brengen. Dat zou over drie dagen kunnen. Mijn vader wilde zo lang niet wachten en kende iemand die ons de volgende dag via Baerle Nassau over de grens kon brengen. Ik ben helaas zijn naam vergeten, maar hij heeft ons tot aan de grens vergezeld. Daar hebben twee Nederlandse boeren ons door de akkers over de grens gebracht, alwaar we gastvrij ontvangen werden door Belgische boeren.

Onze onderduik in Belgie was begonnen. Over deze periode heb ik ter gelegenheid van het congres voor overlevenden van de shoa in 1995 mijn verhaal geschreven dat bij deze website is gevoegd. Daarin wordt beschreven welke mensen ons hebben geholpen.

Dat zijn Maurice Bolle, Madame Barrez van de villa in Ukkel, door haar kwamen we in contact met de fijne familie Meddens, Eugene Cougnet, Madame de Wit, ze verhuurde ons drie etages van haar woning, meneer Neven, en op de achtergrond nog veel anderen.

Van al deze moedige mensen is Eugene Cougnet degene die de meeste indruk op mij heeft gemaakt. Hij was qua mens een unieke verschijning. Reeds in WOI pleegde hij verzetsdaden.

Ik hoop dat deze website met interesse wordt bekeken en gelezen. Graag ben ik bereid eventuele vragen te beantwoorden of over bepaalde personen of onderwerpen meer info te geven. Mijn naam is Nico Hamme, e-mail is nicohamme-c@telfort.nl.